30 lip 2010

Włoska zupa minestrone.





Składniki:

1 puszka włoskiej fasoli borlotti (lub innej podobnej)
4 plastry pokrojonego na małe kawałki boczku
2 małe czerwone cebule, obrane i pokrojone
2 marchewki, obrane, pokrojone
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
3 ząbki posiekanego czosnku
1 mały pęczek bazylii
2 puszki pomidorów śliwkowych
2 małe cukinie
szklanka czerwonego wina
200g szpinaku
3 szklanki ugotowanego bulionu
sól morska, pieprz
oliwa z oliwek
garść tartego parmezanu


Przygotowanie:

Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucić boczek, cebulę, marchewkę, seler naciowy, czosnek i posiekaną bazylię. Dusić 15-20min z uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby składniki były miękkie ale nie zbrązowiały.
Dodać pomidory, cukinię, szklankę czerwonego wina i dusić przez kolejne 15minut.
Następnie dołożyć szpinak, bulion i fasolkę. Posolić i popieprzyć
Jeśli zupa wydaje się być za gęsta, dodać więcej bulionu.
Gotową na talerzu zupę posypać odrobiną świeżej bazylii, parmezanem i polać delikatnie oliwą.


Przepis (po modyfikacji) pochodzi z książki "Jamie's Italy".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz