13 lip 2010

Zielona sałatka z makaronem orzo.






Składniki:

1 szklanka makaronu orzo
8-10 zielonych szparagów średniej wielkości, obranych i pokrojonych w ok. 3cm segmenty
1/2 głowy brokułów średniej wielkości, pokrojonych w małe drzewka
garść kolendry (lub mięty)

1 ząbek zmiażdżonego czosnku
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz

garść kiełków1/3 szklanki solonych orzechów nerkowca ( lub podprażonych migdałów jak w oryginale)
1/2 niewielkiego ogórka pokrojonego (mniej więcej) w kostkę
1 awokado pokrojone na średnie części
1/4 szklanki sera feta w kawałkach


Przygotowanie:

Doprowadzić posoloną wodę do wrzątku, wrzucić makaron i gotować przez czas podany na instrukcji opakowania. Na 30- 60 sekund przed końcem gotowania, do garnka wrzucić pokrojone brokuły i szparagi, wymieszać.
Odcedzić wszystko razem i zalać lodowatą wodą (aż zniknie para), aby warzywa były chrupiące, a makaron al dente.

W międzyczasie połączyć w szklance czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, posolić i popieprzyć. Odstawić na bok.

Kiedy sałatka jest gotowa do serwowania, wymieszać makaron, szparagi, brokuły oraz kolendrę z dressingiem. Następnie dodać kiełki, orzechy/migdały, ogórka, awokado i ser feta. Wymieszać wszystko delikatnie, żeby awokado i ser feta nie rozpadły się zanadto.
Porcja z przepisu powinna wystarczyć dla 4-6 osób.


Przepis pochodzi ze strony "101 Cookbooks" .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz