4 mar 2011

Frytki z batatów (słodkich ziemniaków).

Składniki:

4-6 średniej wielkości słodkich ziemniaków
oliwa z oliwek
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego rozmarynu






Przygotowanie:


Batatów nie kroi się tak łatwo jak zwykłych ziemniaków, dlatego w składnikach podałam średni rozmiar.
Należy je obrać i pokroić na dłuższe i w miarę cienkie kawałki (to skróci pieczenie).
Rozgrzać piekarnik do 220'C.

Na blaszy wymieszać ziemniaki z gałązkami rozmarynu, kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Umieścić w piekarniku, a po ok 15min wyciągnąć żeby przemieszać, bo niektóre mogą się już zarumienić. Można je też ponownie skropić oliwą.
Po ok 30min powinny być gotowe.
Przed końcem pieczenia warto spróbować pojedynczą frytkę, żeby przekonać się czy są już miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz